Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Skriftliga prov

Hur går ett skriftligt prov till?

När du kommer till provsalen börjar du med att legitimera dig. Av tentamensvakten får ditt personliga kodblad som du behöver för att logga in på tentamen. Du blir också tilldelad en plats, där utrustningen som behövs för att genomföra tentamen är utplacerad. Vanligtvis används en iPad. Om tentan innehåller fritextfrågor används även tangentbord. 

När du loggar in hamnar du i det som kallas för provlobbyn. Du kan alltså logga in och vänta i lobbyn utan att påbörja din skrivtid. Vanligtvis krävs ett lösenord för att kunna starta tentamen. Lösenordet förmedlas muntligt av tentamensvakten. 

Prova att genomföra en demotenta (länk till Ortrac, ny flik) för att bekanta dig med tentamensvyn. Scrolla längst ner och välj 'Start demo exam'. Till exempel kan du under provets gång navigera mellan frågor, justera textstorleken eller använda bokmärkesfunktionen för att markera frågor.

När du skrivit klart tentamen lämnar du in. Om provtiden tar slut kommer din tentamen att avslutas och lämnas in automatiskt.

Nedan har vi samlat vanligt förekommande frågor och svar. Klicka på boxarna för att läsa mer. 

Om du skulle loggas ut under provets gång kan du logga in igen. Dina svar synkas och finns sparade.

Nej, när provet eller en provdel är inlämnad kan du inte gå tillbaka och ändra.

Det vanligaste är att provresultat meddelas per e-post. Det kan förekomma särskilda rutiner på ditt program. Se efter om mailet har hamnat i skräpposten. Om du inte hittar det, kontakta kursadministrationen. 

Om du skulle förlora uppkoppling under tentamen dyker ett meddelande upp. Fortsätt besvara tentamensfrågorna och informera tentamensvakten.